Student 2024

Student 2024
Student 2024

Det är student 2024, har ni märkt det? Flak och ledighetsansökningar pga studentmottagningarna är många. Studenten är en viktig milstolpe som markerar övergången från ungdomsliv till vuxenliv. Det är inte bara slutet på en lång utbildningsresa utan även början på en ny tid fylld av känslor som frihet och mod men även en stor portion rädsla, även om man inte vill erkänna det. Det är läskigt att bli stor.

 

Linked In- rustad och synlig

En del i att bli vuxen är ju att ta ansvar för sin framtid. Framtid innebär emellertid försörjning. Och för det krävs i sin tur inkomst. Ett tips från mig är att uppmana ditt barn att skaffa ett LinkedIn- konto. Här kan de bygga upp ett nätverk. ”Your network is your net worth” säger man ju, av en anledning. Du vet aldrig när någon i din krets behöver din eller någon annans hjälp.  Detta är dessutom något jag tycker borde ingå i skolans ’avslutningsprocess’. Innan eleverna springer ut borde de rustats med att skapa sin LinkedIn- profil.  LinkedIn är som ett levande CV.

 

Att hylla gott uppförande

Jensens gymnasium Gamla Stan skall ha en stor eloge. Deras pedagoger och mentorer har gjort ett bra jobb i att stötta och forma denna årskull under deras resa med UF företag, intriger i och mellan klasserna, examensarbeten och prov. Att de ser deras elever ser jag som en stor bonus. Det är så viktigt för dagens unga att känna tillit till de vuxna utanför hemmet. Jag jämför ju såklart med min egen skoltid och där och då, på 1900- talet (!!!) var lärarna bara en auktoritet och absolut inga man tydde sig till när man mådde dåligt hemma eller i skolan.  Så är det inte idag.

 

Learning by doing

En liten tanke till alla krävande föräldrar. Ni som sätter ”krokben” för lärarkåren att göra sitt arbete i att fostra en respektfull framtid genom att konstant ha åsikter om hur de gör sitt arbete. Snälla ha tillit till att de kan sitt arbete. Om vi föräldrar tar ifrån lärarens auktoritet och mandat att uppfostra, vart är vi då påväg? I så fall kanske ni borde skola om er till lärare?! För handen på hjärtar, vad spelar det för roll vilket knäckebröd som serveras? Eller om er gullegris får en tillsägelse, ja, toppen, det är sådant man måste lära sitt barn att hantera. Livet är inte alltid lätt. Learning by doing. Om inte skolan skall lära våra barn det, hur skall de då rustas för framtiden? Låt lärarkåren  bygga upp tillit bland våra unga, för då ökar chansen att  kommer de komma långt och att vår framtid blir ljusare!

 

Min diva med hjärta av guld

Förra veckan var det alltså dags för min yngsta att springa ut. Förutom att hon klarat av det som krävs så överraskades vi även av en väldigt fin utmärkelse, ”Årets Kamrat”. Det gjorde såklart både mig, hennes mormor, far och bonusmor väldigt glada och stolta! För säga vad man vill om min dotter, som lätt hade vunnit titeln som ”Årets diva” här hemma av och till. Hon må ha en vilja av stål, men som så mycket annat i balans är det ok, för det vilar på ett hjärta av guld!

Att som förälder se sitt barn ”utifrån” ger perspektiv och hopp, därför man kan känna sig trygg att hen kommer klara av det sociala spelet. Vi alla som har barn i tonåren vet ju hur tufft det kan vara med allt som pågår inombords och utanpå hos en tonåring. I huvudsak alla dessa känslor! För att inte tala om tempot, allt skall hända NU. Sociala medier och mobiltelefoner är ju verktygen som på sätt och vis hjälper men ibland säkert även stjälper.

 

Tillit som tillgång

I denna hårda atmosfär fylld av ”vassa armbågar” kan det vara ack så lätt att glömma bort vad som bygger tillit. Att få en utmärkelse i skolan som ”Årets kamrat” är en bedrift med tanke på hur det ser ut i dagens samhälle.

Förutsägbarhet och konsekvens

Omtanke och empati

Civilkurage och mod

Läs gärna mitt tidigare inlägg om inkludering.

Den bästa versionen av dig själv är du

För att inte tappa bort sig själv helt i den sociala strukturen har jag satt ihop några vägledande ord både till dig min dotter men även till er alla andra. Livet är emellertid till för att levas!

Sträva inte bara efter att vinna och alltid ”vara bäst”. Försök alltid göra ditt bästa, absolut, men ännu viktigare, försök alltid vara den bästa versionen av dig själv för dina medmänniskor. Se till att ditt ”arv” inte bara kommer handla om akademiska eller idrottsliga prestationer, utan också om hur du fick din omgivning att känna och må. Känslor består!

 

Påminnelse till framtiden

Kära student 2024! När du nu ”springer ut” och tar klivet ut i vår ovissa värld, kom då ihåg att allt handlar om de relationer du har. Både de du själv varit med och skapat samt de du är en del av i samhället. Människor minns hur du fick dem att må och känna, precis som de får dig att göra detsamma. Glöm aldrig det. Att skapa en go känsla och att visa lite ”vänlighet” kan vara minst lika viktigt som de betyg du har fått. Det kan vara det som ger dig ditt nästa jobb! Och glöm inte att skaffa en LinkedIn profil och bjud in mig som ”kontakt” när du är klar!

 

Lycka till med framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *