Säkerhet & den svagaste länken
Ordet ”säkerhet” kan betyda så många saker beroende på sammanhanget, särskilt inom en organisation.
På medelstora till stora bolag är detta arbete oftast en självklarhet och något som hanteras av (minst) en avdelning i samverkan med andra delar och ledningsgrupper i organisationen.
Det är ett kontinuerligt arbete och det går fort. Att hålla sin organisation och medarbetare uppdaterade måste ses som en prioritet.
I hela Europa ökar cyberbrottsligheten och antalet cyberattacker. Samtidigt blir denna brottslighet allt mer sofistikerad. Trenden kommer sannolikt att växa sig starkare i framtiden, med tanke på att 41 miljarder apparater världen över väntas vara uppkopplade mot sakernas internet senast 2025.
Källa: Consilium Europe/Europeiska Rådet
Vilka typer av säkerhet finns det?
Här är några relevanta typer av säkerhet:
- Fysisk säkerhet
Skydd mot fysiska intrång eller skador, som lås, säkerhetsvakter, övervakningskameror och passerkort.
- Informationssäkerhet
Skydd av data och information mot obehörig åtkomst, ändring eller förlust. Detta inkluderar brandväggar, antivirusprogram och kryptering.
- Personalsäkerhet
Åtgärder för att skydda de anställda, såsom utbildning i säkerhetspolicyn, skyddsrum, bakgrundskontroller samt även trygghetsåtgärder på arbetsplatsen.
- Driftssäkerhet
Säkerställande av att system och tjänster är tillgängliga och fungerar som de ska, även under olika typer av störningar. Detta inkluderar backup-planer och redundanta system.
- Cybersäkerhet
Specifikt skydd mot hot på internet, som hackare, malware, phishing och andra typer av cyberattacker. Det innefattar nätverkssäkerhet, applikationssäkerhet, informationssäkerhet och operativsystemsäkerhet. Läs mer om hur du kan applicera ett ökat säkerhetstänk inom ert bolag/avdelning i min väns artikel på LinkedIn.
Vilken är den svagaste länken i Cybersäkerhet?
Den svagaste länken i cybersäkerhet är allt som oftast vi människor.
Detta beror på flera faktorer:
- Phishing och social engineering
Människor kan luras att avslöja känslig information eller klicka på skadliga länkar. Vi är ofta godtrogna och tror att folk generellt är ärliga och har en god intention, som vi själva.
- Lösenordshantering
Anställda kan använda svaga eller återanvända lösenord, vilket gör det lättare för angripare att få åtkomst.
- Bristfällig på utbildning
Om personalen inte är medveten om säkerhetsrisker och bästa praxis kan de omedvetet bidra till säkerhetsincidenter.
- Misstag och vårdslöshet
Mänskliga fel, som att lämna datorer olåsta eller dela känslig information utan tillräcklig skydd, kan leda till säkerhetsbrott.
Att förebygga, förutse och följa upp kostar pengar
Att stärka cybersäkerheten inom en organisation innebär ofta att fokusera på att utbilda och medvetandegöra personalen om säkerhetsrisker och bästa praxis, samt att införa tekniska lösningar som kan kompensera för mänskliga fel.
Den 11 april presenterade regeringen ett paket med åtgärder som ska stärka det civila försvaret och cybersäkerheten. Satsningarna på totalt 385 miljoner kronor i vårändringsbudgeten 2024 är en del av regeringens arbete för att öka takten i att utveckla det civila försvaret.
Källa: Regeringen
Det kan ses som en kostnad snarare än en immateriell tillgång, vilket är synd. Vi är alla medpassagerare i företagets framgång vilket innebär att det är vår skyldighet att, som ledare, inse vikten av detta.
Resurser – ett ständigt gissel
Att avsätta tid och pengar för säkerhet vid budgetering är A och O. Det kan vara svårt att förutse, men det går med ett datadrivet fokus och med säkerhet på alla ledningsgruppers bord.
Handen på hjärtat. Har ni Säkerhet som stående punkt på er ledningsgrupps agenda?
Läget har förändrats och tiden, den är nu.
Ha en fin dag!