Vad är stoicism och vilken filosofi är dess motsats?
Stoicismen lär oss att fokusera på vad vi kan kontrollera och att släppa det som ligger utanför vår kontroll. Det är en filosofisk skola som grundades av Zenon i antikens Grekland omkring 300 f.Kr. Motsatsen till stoicism är hedonism. Medan stoicismen betonar kontroll över känslor, självdisciplin och acceptans av det man inte kan kontrollera, fokuserar hedonismen på att söka njutning och undvika smärta som de främsta målen i livet. Hedonister tror att lycka och välbefinnande uppnås genom njutning och tillfredsställelse av personliga lustar och begär.
Stoicismen betonar att få rationell kontroll över känslor och acceptans av naturens gång. Många kallar denna filosofi känslokall då den syftar till att reglera känslorna, men man kan faktiskt vara en varm person som visar empati och medlidande, och samtidigt inta en stoisk inställning till livet för att hantera det. Livet alltså.
Min personliga reflektion
Den stoiska filosofin tilltalar mig då jag ibland, och säkert många andra, tenderar lägga energi på och grubbla över saker som vi inte själva kan kontrollera eller påverka. DET, är ett enormt resursslöseri. Första gången jag kom i kontakt med stoicismen på riktigt var på min anhörigvecka på Korpberget . Jag insåg då att jag är allt annat än en hedonist. Som medberoende och vuxet barn har jag utvecklat allt annat än dessa förmågor som hedonister har. Det finns tillräckligt många som fokuserar mer på sin egen lust än andras, vilket ibland, och enligt mig själv, inte är att föredra om vi vill ha en värld fylld av kärlek och godhet. Som chef och ledare anser jag dessutom att det är helt klart bättre att inta en stoisk position an det motsatta.
Alla som känner till tolvstegsprogrammet kanske känner igen ”Sinnesrobönen” som kunde vara direkt hämtad ur stoicismen eller Markus Aurelius bok ”Självbetraktelser” . Till er som inte vet så syftar man, genom att använda sig av ”Gud” i nedan dikt, egentligen på en högre makt än sig själv, AA grundades i USA där man har en annan relation till Gud än i vårt sekulariserade samhälle. Bönen är fin och jag brukar ibland påminna mig om den. :
Sinnesrobönen
Gud, ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.
Stoicism I praktiken
Nedan följer några exempel tagna från vardagslivet, både hemma och på jobbet för att illustrera stoicismens principer.
Hemma
Familjekonflikter
Exempel: Du kommer hem efter en lång och jobbig arbetsdag. Du ser att det nu är kaos i det kök du lämnade skinande rent på morgonen. I soffan ligger barnen fullt ”upptagna” med mobilerna.
Stoisk respons: Istället för att bli arg eller frustrerad, påminner du dig själv om att du inte kan kontrollera andras beteende, bara din egen reaktion på det. Du tar några djupa andetag och tänker: ”Jaha, dags att återerövra köket igen.” Sen ber du dem, lugnt och snällt, att ”snälla, hjälpa dig fixa undan i köket medan du går och byter om innan det är dags för dig att laga en smarrig middag”. Säger de nej, då kan det krävas att man tar ytterligare ett djup(are) andetag och så väljer man. Ta striden nu eller senare. För uppfostra dem måste man ju göra, och någonstans har de ju troligtvis kommit undan med att skapa ett kaos, kan man ju ana… Och vill man inte ta striden. Ja, då får man sätta på sin favoritlåt och tänka ”det kunde ju vara värre”.
Mitt-emellan
Hantera stress och frustration
Exempel: Du sitter i bilen, trött och hungrig. Du skall hem och laga middag, fast du egentligen inte orkar… just ja, och så måste du ju in och handla också eftersom det inte finns någon mat att laga hemma. Då, från ingenstans, kastar sig en bilist in framför dig i kön och du tvingas snabbt att agera genom att veta och bromsa. Nu är pulsen hög.
Stoisk respons: Istället för att reagera känslomässigt eller defensivt och börja tuta, flasha med helljusen, hytta med näven och svära högt för dig själv så reflekterar du över handling ur en rationell synvinkel. Var föraren medveten om att hen var nära att orsaka en olycka? Ja, kan så vara, en del har ju tyvärr inte alla hästar hemma, så tur att du ju har det! Eller så kanske du tänker att, nej, troligtvis hade hen inte koll på hur nära jag låg och min hastighet. Även solen har fläckar och tur att jag är så uppmärksam att jag hinner reagera.
På jobbet
Hantera stress och press
Exempel: Du har en tight deadline att skapa en presentation till nästa möte och känner dig överväldigad av arbetsbelastningen. Du känner att dina kollegor inte gjort ens i närheten vad de borde för att stötta dig med input och du har inte haft tid att påminna dem, dessutom.
Stoisk respons: Du delar upp arbetet i hanterbara delar och fokuserar på en sak i taget. Du accepterar att du gör ditt bästa inom de givna omständigheterna och påminner dig själv: ”Ingen har någonsin dött av en PowerPoint-presentation som saknar lite information, även om det ibland känns så.”
Oförberedd feedback
Exempel: En kollega kritiserar ditt arbete mitt under ett möte.
Stoisk respons: Istället för att bli defensiv eller upprörd, lyssnar du på feedbacken med ett öppet sinne. Du skiljer mellan konstruktiv kritik och osakliga kommentarer. Om kritiken är konstruktiv så tackar du kollegan och använder insikterna för att förbättra ditt arbete. Om kritiken är osaklig, låter du det inte påverka ditt lugn utan tänker: ”Jag tar dina åsikter med en nypa salt – eller hela saltgruvan, om så behövs.”
Övergripande principer inom stoicismen
Dikotomin av kontroll
Ordet dikotomi kommer ur grekiskans διχοτομία (dikhotomía) som betyder ”att dela i två/tudelad”.
Det betyder i korta drag att du bör fokusera på:
- det du kan kontrollera (dina handlingar och attityder) och
- acceptera det du inte kan kontrollera (andras beteende, yttre händelser).eller som stoikerna kanske skulle säga: ”Varför stressa över regnet när du kan njuta av dansen under paraplyet?”
Negativ visualisering
Förbered dig mentalt på möjliga negativa utfall för att minska deras emotionella påverkan om de inträffar. Detta gör jag ofta . Jag tänker: ”Om jag föreställer mig det värsta, kan ju allt annat bara bli bättre. Typ som att förvänta sig en torr brödskiva och sedan få en smarrig smörgås med krispig sallad och kalkon .”
Dygder
Sträva efter visdom, mod, rättvisa och självdisciplin i alla aspekter av livet. Och kom ihåg: Visdom är att veta när man ska prata, mod är att säga det rätta, rättvisa är att behandla alla lika, och självdisciplin är hålla sig till en diet och gå till gymmet… tro det eller ej.
Slutsats
Genom att tillämpa dessa stoiska principer, om än med en nypa humor, så kan vi uppnå ett mer balanserat och lugnt liv, oavsett om vi möter utmaningar hemma eller på jobbet.
Och så allra sist, några visdomsord från vår kanske mest kända stoiker, den romerska ”filosofkejsaren” mellan 161 e Kr – 180 e Kr, Markus Aurelius.
Lyckan i ditt liv beror på kvaliteten på dina tankar.
– Markus Aurelius
Så, vad väntar vi på? Upp och ut, LEV!