Att sörja – en process i fem steg

Låt oss tala om att sörja

Att förlora en närstående, att plötsligt bryta en stark relation, att stänga ett projekt, att lämna ett företag i och med en omorganisation, kanske behöva ändra kost pga sjukdom eller hälsoskäl eller kanske behöva sätta sin baby i konkurs. Allt detta innebär en slags sorg som kräver sorgearbete.

Att sörja – en process i fem steg
Att sörja – en process i fem steg

Sorg kräver arbete

 

Att sluta sörja en person, en aktivitet eller en möjlighet innebär inte att man glömmer det eller den. Man når däremot en punkt, ett tillstånd, där man kan hantera förlusten på ett mer funktionellt sätt och integrera den som en del av ens livshistoria och identitet.

Målet & återfall

Sorgen över en förlust av något slag (vi utgår ifrån att på något sätt förlora en nära anhörig) kan fortsätta göra sig påmind genom födelsedagar, högtider och familjesammankomster.

Generellt kan man säga att målet med sorgearbete är när sorgen inte längre hindrar en från att leva ett normalt liv.

De fem steg (Kübler-Ross-modellen) man brukar gå igenom eller pendla av och till i, är:

  1. Förnekelse: I denna fas förnekar individen den förlust som har inträffat och kan uppleva en känsla av chock och overklighet.
  2. Ilska: Under denna fas kan personen känna ilska, frustration och uppror mot det som har orsakat förlusten.
  3. Förhandling: Individen försöker i denna fas förhandla eller söka kompromisser för att undvika eller minska smärtan av förlusten.
  4. Depression: Den drabbade kan känna en djup sorg, tristess och hopplöshet under denna fas.
  5. Acceptans: I denna fas börjar personen acceptera och integrera förlusten i sitt liv och hitta en ny mening och riktning.

 

Sorg gör ont

Det finns en nära koppling mellan vårt emotionella och fysiska välmående. Därför är det inte ovanligt att sorg manifesterar sig som fysisk smärta.

Många människor upplever alltså fysiska symtom såsom huvudvärk, magont, trötthet, muskelsmärta och sömnstörningar (tex. mardrömmar) när de sörjer.

Förebygga för nästa kapitel

Att få ett så kallat ”closure” är en viktig del i sorgearbetet. Ovan fem punkter är ju ett sätt till att stänga och gå vidare när man inte kanske har den möjligheten.

På en arbetsplats däremot bör man göra utrymme för samtal inför, under och efter en större förändring. Att inte få tala om det som orsakat smärta riskerar göra smärtan värre och kan skapa en negativ spiral.

 

Ta hand om dig och om du är i sorg just nu, försök vila, äta bra, dricka vatten, röra på dig i friska luften och glöm inte – det tar tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *